fbpx

Är stegen oljade vid montering?

Vi oljar in trappstegen på plats med hårdvaxolja eller hårdvaxolja med halkskydd.Hårdvaxolja gör stegen ljusa och hårdvaxolja med halksydd så blir det klassisk eknyans.

Finns det någon garanti?

Ja, du har 2 års material garanti och ytterligare 1 år från oss, sammanlagt 3 år. Garantin gäller inte mattsläpp. Villkor för att garantin är att normal skötsel av trappan, så lite vatten som möjligt, rengöringsmedel som är anpassat för oljevaxade ytor. Garantin gäller inte om man har tappat något på trappstegen vilket gör att den går sönder.

Om man har en gammal trappa med nålfilt eller linoleummatta på stegen. Går det att göra trapprenovering / montera nya steg ovanpå mattan?

För det första så måste du kontrollera att mattan sitter fast mot  underlaget.  Har det bildats blåser eller om mattan har släppt någonstans så bör mattan demonteras. En plastmatta rekommendar vi alltid att den demonteras. En linoleummatta och en nålfiltsmatta kan i många fall ligga kvar.  Oavsett vilken matta ni har så är det ert beslut om ni önskar behålla den eller demontera den.  Vår garanti gäller inte om mattan ligger kvar och mattan släpper av någon anledning. Dock mkt ovanligt.

Hur sköter jag min Trappa?

Oavsett om det är ektrappa eller annat är materialet grundoljat från fabrik och man bör fortsätta med oljebehandling, förslagsvis med en underhållsolja för trägolv. Man kan även försegla ytan med någon typ av vax eller hårdvaxolja. Ytan bör ej få torka ut för mycket för då kan det finnas risk för sprickbildning.)

Olja/underhålloljevaxa helst trappan minst vartannat år eller mer, så håller den sig bättre. Städning av oljevaxade ytor sker lämpligen med preparat från BONA rengörringsmedel eller Osmo rengöringsmedel som finns att köpa i välsorterade affärer/måleributiker. Såpa fungerar också bra.

Hur får jag bort vattenfläckar?

Om fläcken är ytlig polera om med ny olja eller vax. Om fläcken trängt in i träet anväder du vax och polishrengöring och stålull nr0. Om fläcken inte försvinner använd träblekmedel, skölj låt torka och lägg på ett nytt lager olja/vax.  f

Skötselanvisning

Använd normalt torra städmetoder. Vid behov används en väl urvriden skurduk. Spill och vatten ska torkas upp på en gång. Om trappan är nära en ytterdörr, är lämpliga dörrmattor både ute och inne ett bra sätt att undvika fukt och smuts, som ger onödigt slitage i trappan. Trappen bör minst en gång per år, eller när den upplevs torr, underhållsoljas med lämpligt oljevax eller underhållsvax, Detta då träet är ett levande material och riskerar att spricka om det torkar ut.